«Hommik!» Skeptik Martin Vällik: üks suuremaid umbluu-teemasid on jumala uskumine (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäevases saates «Hommik!» oli külaliseks Martin Vällik, keda tuntakse ka vabariigi esiskeptikuna. 

Huvi esoteerika, horoskoobide, paranormaalsete nähtuste ja alternatiivmeditsiini on tõusu teel. Aastalõpu horoskoope saadab hullumeelne edu. Kõik aga ei usu ja püüavad seda ka põhjendada. Skeptik Martin Välliku sõnul seisab ta selle eest, et me teaksime paremini, kuidas maailm toimib ja ei võitle sealjuures nende inimeste vastu, kes asjadesse usuvad.

Paljud inimesed usuvad horoskoopidesse, kuid Välliku arvates võib neid küll lugeda, aga uskuda ei tasuks. «Paljud inimesed ütlevad, et need, mis lehesabas on, et need ei tähenda küll midagi. Kui minna astroloogi juurde ja ta teeb sulle isikliku ja personaalse sünnikaardi, et need on ikkagi see päris astroloogia ja peaksid tõele vastama. Ei vasta ka need tõele.» Kristallid on tema sõnul ilusad vaadata ja kaasas kanda, kuid mingisugust ravivõimet neil küll ei ole.

Üks suuremaid umbluu-teemasid, mille Vällik välja toob on jumala uskumine. See on erinevates kultuurides ja terve ajaloo vältel olnud püsiv nähtus. Uskumises ei olegi iseenesest midagi halba, sest uskumine on loomupärane. Küll aga oleks hea näha maailma ka natukene kõrvalt ja tutvuda alternatiividega. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles